Dzika kuchnia w miejskim wydaniu

Zapraszamy na autorski dwudniowy intensywny kurs i warsztaty kulinarne, których zasadniczym elementem będą odwołania do kuchni tradycyjnej w nowoczesnej formule łączącej dania wegańskie i dzikie rośliny. Zajęcia odbędą się w pięknym domu między łąkami, na Pogórzu Karpackim, w jednym z malowniczych przysiołków Haczowa - wsi położonej wzdłuż rzeki Wisłok, prawego dopływu Sanu, około 12 km na wschód od Krosna.

Warsztaty zorganizowane są tak aby aktywnie wypocząć (spacery "zielskoznawcze"), wspólnie gotować oraz zapoznać się z teorią (planowanie zdrowej diety, jedzenie a nowotwory).

 

 Całość poprowadzi dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, kulinarna blogerka, doktor biochemii, absolwentka biotechnologii na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Autorka kulinarnego bloga o nazwie „Trochę Inna Cukiernia” (http://pinkcake.blox.pl/html), na którym oprócz kuchni kwiatowej, publikuje przepisy na ciasta i desery dla alergików. Jedzenie kwiatów i chwastów jest dla niej i jej tysięcy czytelników ogromną przyjemnością i uzależniającą pasją, a egzotycznych składników nie trzeba przywozić z drugiego końca świata, bo rosną tuż pod płotem. Swoje doświadczenia kwiatowe zebrała w postaci książki: „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” (Egros, 2012), która została wyróżniona jako jedna z pięciu najlepszych monografii  w ramach nagrody Gourmand Awards Best in World, wręczanej podczas największych targów wydawnictw kulinarnych Paris Cook Book Fair. Kolejne publikacje (Wydawnictwo Pascal) to: "Pyszne chwasty", "Słodki sposób na alergię", "Jadalne Kwiaty".

To również mama dwójki dzieci, dla których musiała zacząć gotować i piec beznabiałowo i bezjajecznie. Zebraną wiedzą i doświadczeniem dzieli się (zarówno przepisami, jak i prostymi radami) z innymi rodzicami małych alergików, ale też z weganami, którzy również znajdą wśród jej smakołyków coś dla siebie.

 

Termin: 16-18 września 2016r. 

 Plan warsztatów:

 

16 września (piątek

przyjazd od godziny 18, posiłek, ognisko, nocleg

 

17 września (sobota)

śniadanie - wspólne gotowanie
spacer zielskoznawczy, zbiór surowców na obiad
wspólne gotowanie obiadu i obiad
warsztaty I - planowanie zdrowej diety
kolacja/podwieczorek - wspólne gotowanie
nocleg
 
18 września (niedziela)
 
śniadanie - wspólne gotowanie, zbiór roślin wokół domu
warsztaty II - jedzenie a nowotwory
wspólne gotowanie obiadu i obiad
wyjazd godzina 16.

 

 

Cena: 450 zł/osoba

Cena obejmuje: opłatę za warsztaty, surowce, posiłki oraz dwa noclegi (z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę). Noclegi w pokojach 2 - 3 osobowych w domu, w którym odbywają się zajęcia. 

 

 

Informacje i zapisy:

Tel. 570-644-790, mail: bysuska@gmail.com

 

  • © Małgorzata Kalemba-Dróżdż

    © Małgorzata Kalemba-Dróżdż

Szybki Kontakt
Do Góry